woning aan de heide

Op de grens tussen Ermelo en Putten bevindt zich bosbessenkwekerij De Pollekamp. Deze kwekerij kijkt uit over de  heidevelden van Ermelo en landgoed Groevenbeek. Op deze fantastische locatie moet een grote, vrijstaande villa ontworpen worden. De Gemeente eiste dat er niet één, maar twee wooneenheden zouden worden ontwikkeld.

De woonverdieping op de bovenste laag is exact toegesneden op de plek. De keuken is op het koele noorden geplaatst, uitkijkend over de heidevelden. De woonkamer bestrijkt de gehele zuidgevel, waardoor er in de winter veel licht en warmte naar binnen komt. Om opwarming in de zomer te voorkomen is er een groot overstek aan het dak meegegeven en is er automatische buitenzonwering mee ontworpen.

Er is gekozen om de slaapverdieping in een souterrain te plaatsen. Hierdoor kan de bouwhoogte aanzienlijk worden beperkt, hetgeen een van de uitgangspunten was vanwege de rand van de heidevelden. Tevens blijven de kamers lekker koel in de zomer, is de kelder gemakkelijker te isoleren en scheelt het aanzienlijk in de bouwkosten.

Het souterrain maakt gebruik van het reeds aanwezige hoogteverschil in het terrein. Aan de straatzijde ligt de tuin op de hoogte van de begane grond, maar aan de zuidzijde ligt de tuin meer dan een meter lager. Door verder een grote koekoek te maken ontstaat er een souterrain met veel lichtinval, wat een prettig leefklimaat met zich meebrengt.

De dichte gevels en het dak worden met houten shingles bekleed. De kelderwanden worden bekleed met grote keien. Deze keien zitten in deze omgeving in de grond. Dit locale product geeft een extra dimensie aan deze plaatsgebonden woning, specifiek ontworpen voor deze plek.

opdrachtgever: particulier

plaats: Ermelo

ontwerp: juni 2008