10 woningen Zoetermeer

Het plangebied bevindt zich aan de oostzijde van het oude Zoetermeer, tegenwoordig aangrenzend aan de nieuwbouwwijk Oosterheem. De Zegwaartseweg is een oude dijkweg die de historische route vormt tussen Zoetermeer en Benthuizen.

Door een uitgekiende verkaveling is een compact plan ontstaan waarbij alle woningen driezijdig georiƫnteerd zijn. De verkaveling is afgestemd op de bezonningsdiagrammen waarbij ook de privacy een grote rol heeft gespeeld. Door de volumes van de verdiepingen terug te leggen, ontstaat een dynamisch beeld waarbij grote schaduwvlakken zijn voorkomen.

De erfafscheiding is een belangrijk bindend onderdeel die de privacy waarborgt maar ook de eenheid van het geheel vormgeeft. Een lage, gemetselde muur vormt de basis voor de afscheiding. Tussen de onderlinge kavels wordt deze voorzien van een gaashekwerk welke begroeid is. Dit principe moet worden vastgelegd in de oprichtingsakte van de Vereniging van Eigenaars, welke nodig is om de gezamenlijke delen van het plangebied te beheren.

Binnen de sterke hoofdopzet is ruimte voor eigen identiteit. Elke bewoner zal zijn/haar eigen specifieke gebruikerswensen hebben, welke deels al zijn vertaald in de reeds verkochte woningen. Zo kunnen de geschakelde woningen voorzien worden van een slaapkamer met badkamer op de begane grond, waarbij er een goede relatie is tussen de woonkamer en de slaapkamer. Dit om bedlegerige mensen goed bij het wonen te betrekken. Maar deze ruimte kan ook dienen als riante eetkeuken, waarbij het slapen op de verdieping plaatsvindt. Op diverse onderdelen zijn specifieke maatwensen goed in te passen. De sterke hoofdopzet vormt het kader, waardoor de samenhang van het geheel gewaarborgd blijft.

opdrachtgever: Van der Kooij Bouwmanagement

plaats: Zoetermeer

oplevering: januari 2017

ism: Studio MAEK

aannemer: Aannemingsbedrijf Houtman