parkeergarage Nieuwegein

Het centrum van Nieuwegein wordt uitgebreid en opgeknapt. Aan de oostzijde van de vernieuwde binnenstad wordt een nieuw stadshuis en een theater gebouw, bovenop de centrale parkeergarage. Gideon Maasland heeft deze parkeergarage ontworpen en uitgewerkt in de tijd dat hij bij KCAP Architects&Planners werkte.

Bij het binnenrijden van de garage zorgt de duidelijk vormgegeven hoofdroute voor structuur en richting. Langs de dubbel hoge ruimte rijdt men naar de hellingbaan die de automobilist naar beneden voert. Vanaf de hellingbaan is er een prachtig overzicht over de parkeervloer voordat men afzakt in de automassa. Eenmaal geparkeerd leiden de oranje opdrukken op de vloer naar de dichtstbijzijnde uitgang. De uitgangen zijn omkleed met lichtwanden met een kunstprint. Deze print, ontworpen door de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski, geeft elke uitgang zijn eigen karakter. De soundscape, die door Spinvis is gecomponeerd, maakt de beleving in de parkeergarage compleet. Het duidelijke overzicht, samen met de brede vakken en rijbanen maakt deze garage tot een makkelijk bruikbare voorziening waar iedereen zonder stress kan parkeren.

Het strenge kolomgrid maakt de constructie dusdanig uitgekiend dat, ondanks dat er een theater en een stadshuis op de garage staan, de gehele constructie zeer slank is gebleven. In de garage zijn aansluitingen gemaakt waar elektrische auto’s opgeladen kunnen worden en de nieuwste technieken zijn gebruikt om energieverbruik van de installatie en de verlichting tot een minimum te beperken.

Al met al is de parkeergarage een mooie toevoeging geworden aan de openbare ruimte van Nieuwegein. Als nieuwe toegangspoort tot het centrum is de garage een visitekaartje geworden voor de hele revitalisatie.

opdrachtgever: Gemeente Nieuwegein

oplevering juli 2011

aannemer: Bouwcombinatie Nieuwegein (BAM + Ballast) en Züblin

architectenbureau: KCAP